Deze week ben ik gestart met de opleiding tot HSP coach. Ik krijg nu regelmatig de vraag “wat is dat dan?” en “Waarom HSP coach?”.

In deze blog ga ik graag dieper in op bovenstaande vragen.

Wat is HSP?

HSP staat voor High Sensitive Person. Oftewel hoog sensitief persoon. Bij mensen met HSP werkt de prikkelverwerking anders dan bij mensen die geen HSP hebben. Om het makkelijk uit te leggen zou je kunnen zeggen dat de filter die prikkels wel of niet doorlaat als het ware kapot is. Dus alles komt binnen en er wordt niet gefilterd.

HSP uit zich vaak al bij jonge kinderen. En dat is nu net de reden dat ik aanvankelijk in aanraking kwam met HSP. Toen onze dochter geboren werd merkte wij al op jonge leeftijd dat zij erg gevoelig was. Met name gevoelig voor sfeer en invloeden van buitenaf. Ze kon voor ons van het een op het andere moment heel emotioneel of heel boos zijn. Maar als wij dan terug gingen denken aan het verloop van de dag bleek dat er allemaal kleine gebeurtenissen waren die haar emmertjes steeds verder vol lieten lopen, alleen was zij nog niet in staat om dit emmertje tussendoor een beetje te legen.

Naarmate ze iets ouder werd ging ze ook slechter slapen. En kwamen er bij het naar bed gaan veel vragen naar voren. Ze ging de indrukken van de dag in de nacht verwerken en dit resulteerde in slecht slapen.

Ik ging mij verder verdiepen in HSP. En kwam er gedurende de zoektocht ook achter dat zowel Richard als ikzelf ook hoog sensitieve eigenschappen hebben. Alleen komen wij uit een generatie waarbij HSP nog vrij onbekend was. En toen kwam bij de opleiding tot HSP coach. Voor mij een logische keuze om deze opleiding te gaan volgen. Enerzijds om handhaven te ontwikkelen om onze dochter te ondersteunen en anderzijds om mensen te kunnen coachen die HSP zijn en tegen uitdagingen in het leven aanlopen.

Mensen met HSP hebben o.a. een grotere kans tot het ontwikkelen van een burn out. Omdat zij meer moeite hebben met zich begrenzen. En sneller overprikkeld raken. Laat dat nou net een mega uitdaging zijn in deze snelle wereld.

Ik duik snel de boeken in. Ik heb er in ieder geval ontzettend veel zin in om mij hierin te ontwikkelen.

-Marina

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Lezing over burn-outs


Je bent gewoon te lang sterk geweest

Niet meer kunnen concentreren, midden in de nacht wakker worden van de pijn in mijn rug, onrustige gedachten in mijn hoofd. Dagelijks had ik er mee te maken, tot mijn lijf letterlijk ziek werd en werken niet meer ging. Een burn-out, dat wist ik al snel. Ik had het immers twee jaar eerder al meegemaakt.

Deze lezing is gratis.

Locatie: Bibliotheek Veldhoven op 19 mei van 19:00 tot 20:30.logo