We horen regelmatig dat er iemand in onze omgeving een burn out heeft. Of lezen erover in de media. Maar wat is een burn out en nog belangrijker. Hoe herken je een burn out? Wij zijn ervoor gemaakt om voor een korte tijd stress te kunnen hanteren. Cortisol speelt een belangrijke rol in het stressregelsysteem. Je maakt cortisol aan in stressvolle situaties waarin een vecht-of vluchtreactie wordt opgewekt. Je cortisol wordt weer aangemaakt op het moment dat je lichaam weer tot rust komt.

Mensen met een burnout hebben vaak last van depressieve stemmingen en extreme vermoeidheid. Beide klachten hangen samen met een afwijkend cortisolniveau. 


Maar hoe herken je nou die burn out?

·  Hyperventilatie

·  Spanning

·  Opgejaagd gevoel

·  Problemen met concentratie

·  Huilbuien

·  Woede aanvallen

·  Black-outs

·  Duizeligheid

·  Nek- en schouderpijn

·  Vermoeidheid

·  Angst en paniekaanvallen

·  Sombere gevoelens

·  Besluiteloosheid

·  Niet of nauwelijks meer kunnen bewegen;

·  Teveel of juist te weinig eten

·  Onverklaarbare fysieke klachten

·  Hoofdpijn

·  Migraineaanvallen

·  Geen gevoel meer van controle over je leven

·  Alleen maar kunnen slapen

·  Slapeloosheid of slecht slapen

·  Piekeren

·  Faalangst

·  Geen plezier in je werk

·  Je niet gelukkig voelen

·  Verkrampte spieren

·  Zweten

·  Trillen

·  Slap gevoel

·  Flauwvallen

·  Nachtmerries hebben

·  Niets kunnen onthouden

·  Geen overzicht meer hebben

Maar dan, je herkent jezelf in bovenstaande klachten en nu? De eerste stap heb je nu al gezet, je herkent de klachten. Nu is het van belang om te erkennen dat je een burn out hebt. En dit te accepteren. Dit klinkt makkelijk, maar is het zeker niet. Het is nu wel van belang om tijd voor jezelf te gaan nemen. Je kwetsbaar opstellen is hierbij juist enorm krachtig. De volgende stap is (als je dat nog niet gedaan hebt) je ziek melden op je werk. Pas dan kun jij samen met je werkgever op zoek een passend herstel. In veel gevallen betaald de werkgever jou burn out herstel.

Neem vervolgens ook echt even alle tijd voor jezelf. Ga geen afspraakjes inplannen, ook al vind je je sociale contacten erg gezellig. Het kost energie. En het is tijd om jou batterij echt even op te gaan laden.  Dus zet jezelf even centraal. En laat je niet beïnvloeden door je omgeving. Daarnaast is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen. Iemand die ervaring heeft op het gebied van stress en burn out. Zoek hulp die bij jou past. Zorg ook voor structuur in je dag. Sta bijv. elke dag om 8:30 op. Eet op vaste tijden. Plan op een vaste tijd een wandeling in etc. Dit is van belangrijk om niet in een negatieve spiraal te komen omdat je structuur van werk en sociale contacten wegvalt.

Blijf in beweging. Bij voorkeur buiten. Even een frisse neus is heel goed in het herstel. Het verhoogd je vitamine D en je serotonine opname. En laat die laatste nu een van je gelukshormonen zijn.  Maar het allerbelangrijkste, neem de tijd en luister naar je lichaam.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.